Looprichting; over duidelijke taal en het effect van het woord ‘NIET’

Looprichting -over duidelijke taal!

In een meubelwinkel hing een briefje met een pijl erop en het woord: Looprichting. Het briefje was een simpel A-viertje, opgehangen door een medewerker van de betreffende winkel. 

Bij mij werkte de boodschap averecht en het riep wat vragen op; waarom moet ik die kant op? Dat je in een drukke stad bij een evenement een looprichting wordt ingesteld; dat begrijp ik. Maar in deze winkel; waarom? 

En ik kreeg juist de behoefte om de andere kant op te lopen. Want hoezo? Ik laat me toch niet door zo’n bordje een bepaalde kant op sturen? Ik ben toch zelf vrij om te kiezen? 

In een filmpje van het tv programma Mindfuck staan er twee dure unieke vazen op een sokkel. Er staat een paal met een knop en erbij en een bordje met de tekst: druk niet op deze knop.  En tja wat gebeurt er? Veel mensen drukten juist wel op de knop. Een meneer zegt in het filmpje dat hij van de tekst een ‘beetje anti-autoritair’ werd. 

Blijkbaar roept een bordje met daarop, dat je iets niet mag doen, een tegengestelde reactie op? Wat blijkt, alles wat niet mag, doen we juist dubbel zo graag. Dat heet in de psychologie; reactantie.  

Dit inzicht kan je ook gebruiken in de relatie met je kinderen. Hoe vaak zeg je als ouder tegen je kind niet: ‘niet op de bank springen’  of  ‘niet met je mond vol praten’ ?

Wil je het gedrag van je kind in goede banen leiden (wat zijn dat trouwens goede banen??) dan is het handig om te weten hoe dat bij kinderen werkt. Want naast dat we als mens graag veel keuzes willen, is het ook bekend dat ons brein het woord “niet” niet registreert. *

Natuurlijk hebben kinderen ook grenzen nodig en wil je dat het veilig speelt. Duidelijke taal en bij jonge kinderen een alternatief bieden werkt daarom beter, dan te zeggen dat iets niet mag. Als je als ouder op een duidelijke en respectvolle manier praat met je kind, heeft dat positief effect over hoe je kind over zichzelf denkt. En zich gedraagt.

Effectief communiceren gaat over een duidelijk zijn, want taal heeft invloed op wat we denken en op ons gedrag. En dat reikt verder dat alleen maar even het ‘in goede banen leiden van het gedrag van je kind’. Het gaat over een effectieve communicatie met als doel dat je kind zelfvertrouwen ontwikkelt en dat je een liefdevolle relatie hebt met je kind(eren). 

Als je ouder daar bewust van bent en dit leert toepassen, heb je meer rust in je hoofd, kinderen die lekker in hun vel zitten en veel minder conflicten in je gezin. Dat zijn pas goede banen…… toch>

Wil je meer weten over de Gordontraining en het effect van effectieve en duidelijke taal in je gezin; www.maywaygordontraining.nl

*https://www.gids.tv/video/6688/mindf-ck-aflevering-5-gemist-druk-niet-op-de-knop-vaas-kapot